"Bedankt voor de leuke avond. Eindelijk eens een plek waar je met andere mensen in gesprek komt. Wij komen zeker nog een keer." Deze enthousiaste reactie tekenden we op uit de mond van Mathilde Pelder uit Dronten. Zij was een van de dertig gasten van de eerste editie van Voedsel Vertelt in De Sigaar. "Dit willen we veel vaker", was een veel gehoorde reactie.


De Sigaar was omgetoverd tot een sfeervol eethuis. De gasten grepen de kans om kennis te maken met elkaar en onze Eritrese gasten uit het Asielzoekerscentrum Dronten. De kok van de avond was Asmaret Mulugeta.
Voedsel VerteltZij emigreerde tijdens de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië naar Saudi-Arabië en woont nu zeven maarnden met haar twee dochters in het AZC. "Via ons eten willen we graag iets van de schoonheid van Eritrea laten zien", vertelde Asmeret. Daarnaast wil ze de Nederlanders graag iets teruggeven. "We houden van Nederland. Het is een land van vrede met hele aardige mensen. Ik voel me echt gezegend dat ik hier mag zijn met mijn dochters."

Oliebollen

Dochters Feven en Fiyori waren erbij. Samen met een vriend en vriendin hielpen zij hun moeder. Ze beantwoordden enthousiast de vele vragen. Zoals: welk Nederlands eten vinden jullie lekker? Frikandel, kroket, kipfilet, gehaktballen, oliebollen en kaas bleken favoriet. Ook leefden er veel vragen over Eritrea, een land waar we weinig van weten. Hoewel de meerderheid van de Eritreeërs christen is, wonen er ook moslims. Gaat dit samen? "Ja", luidde het antwoord. "In Eritrea leven beide groepen gewoon naast en met elkaar."

Asmeret kookte gerechten die al eeuwen deel uitmaken van de Eritrese cultuur: Injera (Teff pannenkoek) met Ades (linzenstoof), Alicha (groentestoof), eieren Zigni.  Daarnaast stond er Zigni (pikante kip),  Kulwa (rundvlees met ui en saus), Himbasha (Eritrees brood) en salade op tafel De gasten krijgen Eritrese koffie na.

Klik hier voor meer foto's van deze bijzondere avond.