Wat weten we eigenlijk van Eritrea? Nederland vangt veel Eritrese vluchtelingen op. Wielrenliefhebbers kennen Daniel Teklehaimanot. En o ja, was het land niet ooit een kolonie van Italië? Hoog tijd om nader kennis te maken met dit Oost-Afrikaanse land, vinden Verhalenhuis Kampen en culturele broedplaats De Sigaar. Wees welkom op vrijdag 9 maart bij 'Voedsel Vertelt': voor 12,50 euro eet je gezellig mee en ervaar je met elke hap de Eritrese cultuur.

De traditionele keuken van Eritrea

Onze kok is Asmeret Mulugeta. Zij komt uit Eritrea, emigreerde tijdens de oorlog tussen Eritrea en  Ethiopië naar Saudi-Arabië en woont nu zeven maanden met haar twee dochters in het Asielzoekerscentrum in Dronten. Asmeret heeft een aantal heerlijke authentieke gerechten in petto uit de Eritrese keuken. "Wij houden van samen eten. Met buren, vrienden en familie", legt ze uit. "Bovendien hou ik heel erg van koken. Dat is mijn grote hobby."

Sfeervol huiskamerrestaurant

De Sigaar wordt omgetoverd tot een sfeervol huiskamerrestaurant. Met maximaal 25 gasten aan tafel is er alle ruimte voor sfeervol tafelen en goede gesprekken. Op het menu staan de volgende gerechten:

Injera (Teff pannenkoek) met Ades (linzenstoof), Alicha (groentestoof), eieren Zigni.  Daarnaast wordt er Zigni (pikante kip),  Kulwa (rundvlees met ui en saus), Himbasha (Eritrees brood) en salade geserveerd.  De gasten krijgen Eritrese koffie na. Vlees- en vegetarische gerechten staan apart op tafel.

Nederland iets teruggeven

Dit diner bestaat uit gerechten die al eeuwen deel uitmaken van de Eritrese cultuur. "Via ons eten willen we graag iets van de schoonheid van Eritrea laten zien", zegt Asmeret. Daarnaast wil ze Nederland en de Nederlanders graag iets teruggeven: "We houden van Nederland. Het is een land van vrede met hele aardige mensen. Ik voel me echt gezegend dat ik hier mag zijn met mijn dochters."

Wil je mee-eten? Geef je dan op via hilda@verhalenhuiskampen.nl. Na opgave betaal je 12,50 euro vooraf. Bier, wijn of een glaasje fris kosten 1 euro ter plaatse. Adres: De Sigaar, Botermarkt 3, Kampen. Aanvang 18.00 uur.  Einde rond 22.00 uur.

Koffie

Het Verhalenhuis en De Sigaar werken in het project 'Voedsel Vertelt' samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Internationale Schakelklas (ISK) Almere College.