Maart 2015. Burgemeester Koelewijn opent de nieuwe bandenspeeltuin op het grasveld voor de Wortmanflat. De bewoners vieren feest. Wat de buurt toen nooit hadden durven dromen, is dat ze een lichtend voorbeeld werd voor veel andere buurten en wijken in de gemeente Kampen: de Wortmanstraat werd Wortmanbuurt.


"Wat is belangrijk voor u?" Met die vraag, in 2014 huis aan huis gesteld, is het begonnen. Een nieuwe aanpak die uitgaat van Kamper Kracht: iedereen kan meedoen en doet ook daadwerkelijk mee. Bewoners krijgen een actieve rol om hun leven, hun straat, hun buurt, hun wijk vorm te geven.

Kortje Gezond in Kampen naamsvermelding Foto TennekesZo begon voor gemeente,  politie, welzijnswerk en woningbouwverenging de aanpak 'Gezond in Kampen'. Deze aanpak vraagt ook voor hen nieuwe mores: aansluiten bij mensen, kijken, luisteren, mensen een stem geven en ze op maat ondersteunen. 'Leren met de Wortmanflats' noemen ze het zelf.

De bewoners rapporteerden problemen met hangjongeren en drugsoverlast. Ook achter de voordeuren speelde er heel veel. Na al die gesprekken stond als een paal boven water: financiƫle problemen zijn de grootste angel. Die basis moet eerst op orde om ruimte in het hoofd te maken voor andere zaken en de toekomst.

Foto Tennekes maakte de foto.