De Minikroniek van Anouchka Hoogstra is gefilmd door Michel Bos en Jan Fekkes. Anouchka woont in de Wortmanstraat. Zij is actief op de Facebookpagina 'Rondkomen in Kampen': hier geeft ze creatieve en nuttige tips om beter uit te komen met je inkomen. Haar droom is om over dit onderwerp te bloggen. Van droom naar daad begint met een eerste stap. Dit is haar verhaal.


Portret Anouchka HoogstraaanhalingstekensIk ben chronisch ziek en leef inmiddels al jaren op bijstandsniveau. Mijn lasten zijn de afgelopen jaren zodanig gestegen dat rondkomen bijna onmogelijk wordt. Ik heb € 50,00 besteedbaar inkomen per week. Dat is € 10,00 meer dan iemand in de schuldsanering. Zo krap te moeten leven op lange termijn heeft nogal wat gevolgen.

Zo had ik op een goede dag  mijn beddengoed buiten hangen. “Goh?”, zei een buurvrouw: “Dat worden zeker stofdoeken? Ze zijn zo versleten.” Ik zei: “Nee joh, dat zijn gewoon mijn lakens. Ik heb geen geld voor nieuwe.” Nou kan je bij de Action of Wibra voor € 12,00 een nieuw dekbedovertrek. Maar als je moet kiezen tussen een warme maaltijd of nieuwe lakens dan kies je je eten.

Oud of stuk

Dus is op den duur alles oud of stuk. Je leeft altijd in angst voor onverwachte uitgaven. Een tandartsrekening of kapotte wasmachine. In het verleden kon je nog Bijzondere Bijstand krijgen voor dit soort zaken. Maar dat is allemaal wegbezuinigd. Even geld lenen bij iemand kan ook niet, want je kan niet sparen. Dus kan je die lening ook niet terugbetalen.

Je sociale leven is vaak niet veel soeps. Je komt nergens meer, want reizen is te duur en uitgaan is helemaal onbetaalbaar. In het begin betalen er nog wel eens vrienden voor je, maar die blijven ook niet aan de gang. Je wordt dan niet meer meegevraagd, want je zegt toch nee, omdat je geen geld hebt.

In een bubbel

SchuldenOp een gegeven moment merk je dat je in een soort bubbel zit. De mensen met wie je wel omgaat zitten vaak in het zelfde schuitje. Zij begrijpen ten minste dat je op verjaardagen geen “dure' cadeaus kan geven en men zijn eigen drank moet meebrengen. Ook kijken ze je niet aan op je verrotte laminaat. Mensen met geld denken vaak dat het je niks kan schelen en snappen zelden dat dat geen keuze is.

Als je erbij stil gaat staan dat nooit meer uitzicht hebt op een beter financieel bestaan. En als chronische zieke ben je ook nog erg beperkt in dingen ondernemen, zoals vrijwilligerswerk of gewoon op visite gaan bij een vriendin.

Vriendschap en warmte

Dan komen de depressies snel om de hoek.  Het zelfmoordpercentage onder chronisch zieken in de bijstand is dan behoorlijk hoog. Ik heb het geluk dat ik enorm creatief ben. Van zuinig leven heb ik gewoon een sport gemaakt. Hoe haal ik zoveel mogelijk uit honderd euro. Je zal er versteld van staan! Je leert er ook veel van. Status en luxe zijn niet belangrijk. Vriendschap en warmte wel.aanhalingstekens
Lestafereel filmen6 Michel Bos en Jan Fekkes docent Bert van der Molen
Hier legt docent Bert van der Molen aan Jan Fekkes uit hoe je een professionele camera moet bedienen. Collega Michel Bos kijkt toe en luistert.