Creatief, dynamisch en betrokken. Zo staat Rebekka van Ommen (41) bekend in Kampen. Ook als iemand die geen gelegenheid onbenut laat om activiteiten voor de inwoners van onze gemeente te initiëren. Sociale cohesie staat daarbij hoog in het vaandel. Sinds kort is Rebekka enthousiast deelnemer van de Kamper Minikronieken. De lessen die zij als filmer tijdens dit project leert, wil zij hierna in de praktijk blijven brengen.

Rebekka raakte 10 jaar geleden via haar werk in Emmeloord verzeild in Kampen: “Ik zocht een plekje dicht bij mijn werk. Tijdens een bezoek aan vrienden in Kampen, stuitte ik op de verschillende schattige huisjes aan de Ebbingestraat. De woning waarin ik nu woon stond toen te koop. Ik aarzelde geen moment. Een perfecte woning, zowel dicht bij mijn vrienden als dicht bij mijn werk. Helemaal goed! Mijn draai in deze mooie stad vond ik snel. Ik deed mee aan activiteiten als de Kamper Kribbe of ik organiseerde zelf activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de Internationale Vrouwendag.” Ook schuwt Rebekka de acteursrol niet, integendeel. Zwarte piet spelen tijdens de intocht van Sinterklaas? Of ‘clownen’ voor vluchtelingen in De Reeve? Wanneer Rebekka op haar manier een glimlach om de mond van een willekeurige toeschouwer weet te toveren, is zij volkomen in haar element.

Iedereen heeft talent
“In het initiëren en ondernemen staat de samenwerking met andere mensen voor mij voorop. Samen een doel bereiken geeft meer een kick dan alleen hieraan werken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen talent heeft en op zijn manier van toegevoegde waarde is om dit doel te bereiken. Samenwerken aan bijvoorbeeld een project of evenement wordt vaak een win-win situatie wanneer je ieders talenten benut. Laat alle betrokkenen doen waar zij goed in zijn. Benut dat talent.” Ondanks haar positieve inslag verloopt Rebekka’s leven niet altijd op die manier. Rebekka: “Ik kom recent uit een behoorlijk donkere, zeg maar rustig zwarte, periode. Een kleur die ik meeneem op mijn palet. Gelukkig weet ik ook dat mijn palet ruimte biedt aan andere kleuren.”

rebekka blogWe doen het samen
“Ik was direct erg enthousiast over het format van de Kamper Minikronieken. De diversiteit en achtergronden van zowel filmers als vertellers is erg leuk om mee te maken. Ieder verhaal is uniek. Iedereen doet op zijn eigen manier mee zonder dat het resultaat uit het oog wordt verloren. Ik vind het een kwalitatief goede cursus. Er is een première van alle levenskrachtverhalen en daarmee zicht op een eindproduct. Dat is voor mij erg belangrijk. En we doen het samen. Dat is voor mij dus een belangrijk aspect. Gaandeweg het proces elkaar ondersteunen en aanmoedigen om waar je aan begonnen bent af te maken. Dat proces vind ik niet alleen mooi, maar vooral erg belangrijk.”

Luisteren en spiegelen
Rebekka: “Naast het groepsproces, verrijk ik mijn technische kennis van het filmen natuurlijk ook graag. Super handig, misschien zelfs noodzakelijk om het verhaal van ‘mijn’ verteller Wouke goed in beeld te kunnen brengen. Ik leer ook om te luisteren. Wanneer ik echt luister naar het verhaal van de ander, in dit geval Wouke, dwingt het me om me open te stellen. Niet alleen voor Wouke, maar voor iedereen. Mijn waarheid is namelijk niet dé waarheid. Dát proces van spiegelen is misschien wel relevanter dan alle andere vormen van techniek bijeen. Al met al is het weer mooi om deel van een groep te zijn. Het geeft mij in ieder geval  houvast en ook waarde aan hoe het leven er nu uitziet. Het zet de kleuren op mijn palet in ieder geval wat dikker aan!