Een rode loper, trotse filmers en vertellers in hun mooiste outfit en een echte Oscaruitreiking. De feestelijke première van de Kamper Minikronieken nadert met rasse schreden: op woensdag 21 februari kun je de films zien. Iedereen is welkom. Welke unieke filmportretten kun je op het witte doek bewonderen?

deelnemers minikronieken 2Filmer Jesper Aartsen woont in de Flevowijk. Hij vertelt het verhaal van Saskia van Waard. Zij is initiatiefnemer van ouderspeeddating op basisschool Het Meerrijk. Vier keer per jaar organiseert zij een ontmoetingsochtend voor ouders van de kleuters. Zo'n initiatief kan een olievlek kan zijn in de wijk: als je elkaar kent van school, dan wordt het ook daarbuiten gemakkelijker om elkaar te zien en te begrijpen.

Proat tente

Het filmportret van Wim Bastiaan gaat de wijk Brunnepe. Hij volgde melkbusschutter Milco Plette van de Proat Tente. Hier kunnen de schutters, bewoners en belangstellenden terecht voor een kopje koffie, thee, chocolademelk en een snack tijdens de vier gedoogdagen tussen Kerst en Nieuwjaar.

Ook de Hanzewijk staat in de spotlights. Filmer Ensar Gun woont er zelf. Hij interviewt en filmt zijn oom Ersoy Altuntekin. Hij verhuisde als 6-jarige naar de oude Hanzewijk en woont er nog steeds, nu in de nieuwe Hanzewijk. Voor hem staat één ding vast: ¨De hele wijk is weg.¨ Hiermee bedoelt hij niet alleen het feit dat de oudbouw is vervangen door nieuwbouw. Het gaat verder dan dat: vrienden, buren, kennissen - een groot deel ervan woont nu ergens anders.

Om mensen te betrekken bij hun wijk, straat, buren en buurtgenoten wordt in de Drosten- en Erfgenamenstraat in IJsselmuiden het Flet'n Festival gehouden. Een deel van Team Flet'n zit bij de Kamper Minikronieken, als filmer of als verteller.

Betaald werk

Willem Visscher is één van hen. Vorige week maakten we kennis met hem in de Brug: hij vertelde over zijn vele hobby's. Zijn Minikroniek gaat over Mariska van Doorn uit Kampen. Na haar echtscheiding in 2007 bleef zij achter met drie jonge kinderen en schulden. Vanaf 1 januari is zij uit de bijstand. Ze volgt de opleidingen kaderinstructeur EHBO en Trauma LOTUS (Landelijke Opleiding tot Uitbeelding van Slachtoffers). Dit is haar route naar betaald werk.

Ze zijn zowat buren: filmer Willem en Carolien Jansen. Zij zit ook bij Flet'n. Carolien wordt gefilmd door Jannelien Lodewijk. Ze maakt de dappere stap om te vertellen over haar jeugd: Carolien is seksueel misbruikt. Ze trouwde en kreeg kinderen, maar het huwelijk liep mis. In een nieuwe relatie werd zij slachtoffer van huiselijk geweld.

Straatgenoot Michel Bos werd ook seksueel misbruikt. Later raakte hij verslaafd aan drugs en belandde hij in een afkickkliniek. Hij is nu een klein jaar clean. "Ik wil dit verhaal echt vertellen." Daarom is hij erg gemotiveerd om mee te doen aan het project. Hij filmt dit verhaal op een bijzondere manier: geholpen door een filmdocent van Minikronieken filmt hij een serie selfies.

Nederlands leren

Yousef Hannan zit ook in Team Flet'n. Hij komt uit Syrië en woont nu twee jaar in Nederland. Als filmer ontmoet hij Henriëtte Becker. Zij is veertig jaar ouder dan hij. Ondanks alle verschillen hebben ze iets met elkaar gemeen. Allebei hebben ze de Nederlandse taal moeten leren. Allebei hebben ze nare dingen meegemaakt. En allebei zetten ze hun eigen ervaring in en ook om: ze maken het leven en de wereld van anderen beter. Henriëtte kon niet lezen en schrijven tot zij vijftig was. Daarna ging zij naar Taalpunt om dit te leren; ze is nu Taalambassadeur.DSC03970

Ook Ahmed Khalil komt uit Syrië. Hij vertelt filmer Abel Boersma hoe het is als je aan een nieuw land moet wennen. Ahmed gaat vaak op donderdag naar de sociale eetkamer EeTze van Jaap Boersma en Gea Overweg, de ouders van Abel. Vader Jaap is ook filmer. Hij vertelt het verhaal van Antonie, die werkt op de Dierenambulance. Antonie is oorlogsveteraan: hij was militair in Bosnië. De oorlog liet diepe sporen na: hij lijdt aan ptss (posttraumatische stressstoornis).

Wouke Boers organiseert bij EeTze inloopochtenden voor Syrische vrouwen. Hierover en meer vertelt zij aan filmer Rebekka van Ommen. Een regelmatige gast bij EeTze is Kampenaar Jan Fekkes. Hij filmt het levensverhaal van Anouchka Hoogstra uit de Wortmanstraat. Zij zit vanwege een chronische ziekte, fibromyalgie, in de bijstand, waardoor het erg moeilijk voor haar is om rond te komen.

Wanneer: woensdag 21 februari 2018
Inloop: vanaf 18.30 uur
Programma: van 19.00 uur tot 22.00 uur (met gelegenheid om na te borrelen tot 23.00 uur)
Locatie: Stadsgehoorzaal (Burgwal 45, 8261 ES KAMPEN)
Toegang: gratis

Geef je hier op voor deze feestelijke première van unieke Kamper filmportretten.