“De première komt nu toch wel heel dichtbij!” zo starten filmdocenten René en Bert les 3 van de Kamper Minikronieken en vervolgen resoluut: “Dus gaan we vandaag hard aan de slag!” Het doel van deze derde les is om de filmers te laten oefenen met een aantal stappen die nodig zijn om goede filmshots op locatie te kunnen maken. 


Voordat ze concreet gaan oefenen, vertellen de filmers welk materiaal zij tot dusver over ‘hun’ vertellers verzameld hebben. Ook blikt Bert nog even terug op de voorgaande les: Aan welke kenmerken moet de opbouw van een verhaal voldoen? Wat is de essentie van het verhaal? Hoe filter je de moraal eruit? Welke gebeurtenis(sen) zorgde(n) voor verandering in het leven van je hoofdpersoon en wat is het plot?

Les 3 MK 2

Storyboard
Vrijwel iedereen heeft inmiddels het interview met de verteller afgenomen. Op basis hiervan kun je op locatie filmshots maken die het verhaal nog meer duiden of juist versterken. We zijn tenslotte 80 procent visueel ingesteld. Wat we zien, geloven we. Het beeld moet kloppen met het verhaal. Hoe maak je deze shots?Allereerst stel je bijvoorbeeld een storyboard op. Dit is een verzameling uitgetekende shots van scènes uit een filmscript zoals de regisseur ze voor ogen heeft. Deze shots zijn bedoeld om te helpen een beeld te krijgen van hoe de scene eruit moet komen te zien. Bert stelt voor om hier eens mee te oefenen: “Maak nu eens een storyboard voor een filmpje over het bakken van een ei.” Het op papier uittekenen blijkt nog niet zo eenvoudig. Daarnaast is het wel verrassend om te zien hoe één thema op diverse manieren verbeeld kan worden. 


Close-up?
Er zijn verschillende manieren om deze shots op te nemen. Meerdere shots samen vormen een scène. Je maakt bijvoorbeeld een close-up, waarin je een deel van het onderwerp van dichtbij filmt. Je wisselt de scène mogelijk af met een medium shot: dit wordt ook wel half totaal genoemd. Of je kiest ervoor een totaal-shot te maken. Het onderwerp of de persoon wordt dan in zijn geheel gefilmd. Ook oefenen de filmers met het maken van deze basisshots. Welke shots maak je als je goed in beeld wilt brengen hoe de hoofdpersoon een kop koffie zet? Of een deur opent? Plaatsneemt in een restaurant?

Tips & trucs
Nuttige tips en trucs waarmee de filmers de komende weken samen met hun verteller weer nieuw materiaal kunnen verzamelen. “Ik ben er verbaasd over hoeveel nieuwe toepasbare dingen we in korte tijd weer geleerd hebben!” aldus een enthousiaste Jaap. Op 27 januari is de volgende les. Dan leren de filmers hoe van ruw filmmateriaal een premièrewaardige film te monteren. Oftewel de laatste stappen van het productieproces. 

Première
De première vindt plaats op 21 februari in de Stadsgehoorzaal. Uiteraard met rode loper! Iedereen is van harte welkom! Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via: aanmeldformulier premiere

Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van Kamper Minikronieken? Volg ons dan op Facebook.