Een irritante kuch. "Ehhhhh....". De vragen van de interviewer. Te lange antwoorden. Dit moet allemaal in de vuilnisbak. Deze les leerden de filmers van de Kamper Minikronieken van editor Bert van der Molen.

⏩Inpunt, eindpunt, knippen, schuiven met shots, lagen op elkaar zetten, ruwe montage, eindmontage. De filmers zijn de komende weken druk aan het oefenen met monteren. Druk druk druk - de weg naar de Oscar is geplaveid met Adobe Première Elements.⏪
Filmers Kamper Minikronieken leren monteren
¨De beste wensen, allemaal.¨ Jaap Boersma heet de groep filmers welkom in zijn huiskamerrestaurant EeTze in IJsselmuiden. Dit blijkt een boeiende plek voor een extra les monteren. Bij EeTze kan iedereen die dit wil op donderdag mee-eten; tussen de 35 en 45 mensen doet dit. Een aantal deelnemers van de Kamper Minikronieken eet er zelf wel eens of helpt met koken. EeTze is een initiatief van Jaap en zijn echtgenote Gea Overweg.

Bijna iedereen present

Anne-Marie wijst erop dat bijna alle filmers aanwezig zijn, ondanks de drukke periode, het feit dat het nog steeds kerstvakantie is en dat het een ingelaste les is. ¨Dit zegt iets over de motivatie¨, concludeert ze. Dit vindt het filmteam  fijn om te horen.

Editor Bert van der Molen leert ze Première ElementsEen Minikroniek duurt maximaal 10 minuten. Pakweg 7,5 minuten (maximaal 75%) hiervan bestaat uit het interview. Een pratend hoofd verveelt voor een kijker: die wil niet alleen praatjes horen, maar ook plaatjes zien. Daarom wordt dit afgewisseld met beelden. Om dit in elkaar te ´breien´, moeten we monteren.

Ruwe montage en eindmontage

Samen levert dit op: de ruwe montage. Bij deze eerste montage kies je beelden en beeldvolgorde op inhoud. Als deze eerste montage klaar is, volgt het afwerken. Stemmen, geluid, de beeldovergangen, een muziekje eronder, titels - dit hoort allemaal bij de eindmontage. Het streven is dat de films twee weken voor de première klaar zijn. Deze is op woensdag 21 februari in de Stadsgehoorzaal.