Het is geen huis maar een museum. Museum Willem aan de Erfgenamenstraat in IJsselmuiden. Een bezoek aan Willem Visscher (59) duurt zomaar drie uur: omdat er zoveel te zien is en hij heel graag verhalen vertelt. "Het is vijf uur. Het museum gaat dicht", grapt zijn gewillige luisteraar bij vertrek. Een klaterende lach galmt door het portiek.

Hij houdt nu eenmaal van zijn hobby's – en heeft er vele. Zijn allerliefste hobby: oldtimer brommers. Willem koestert zijn Kreidler uit 1974 en Zündapp uit 1961. Die staan glimmend gepoetst en met een beschermend kleed in een garage.

Met de Bromfiets Oldtimer Club Elburg en Omstreken gaat hij graag toeren. "Je kijkt wat om je heen, geniet van de rust. Je stopt ergens, stapt af, bekijkt de omgeving en eet een gehaktballetje. Dan ga je weer verder. Echt genieten dus." Het mooist vindt hij de jaarlijkse Oldtimerrit in Staphorst. "Dat is internationaal. Ze komen overal vandaan, met brommers in de aanhangwagen. Tot wel tweehonderd man."

willem6Willem werkte lang bij pannenfabriek Berk. Maar liefst 22 jaar, totdat de fabriek sloot in 2000. Hij laat graag foto's zien uit die tijd. Van collega's. Kameraden. Van zijn favoriete werkplek: de afsteekmachine. "Berk was mijn lust en mijn leven", mijmert Willem. "Maar ja, het is weg. Dit is gewoon heel erg jammer."

Fotograferen doet hij graag. Overal hangen ze: foto's van bromfietsen, motoren, alle landen waar hij gereisd heeft. Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Polen, Italië, Spanje, Duitsland, Portugal, Schotland. Ierland moet nog. "Misschien volgend jaar." En vlinders. "Daar ben ik gek van. Hoe ze uitkomen en die kleuren." Gek op snelheid is Willem ook. Dragracen, motoren, auto's – en vooral Formule 1. Wijzend op een poster van Max Verstappen zegt hij trots: "Daar ben ik ook wild van. Ik heb ook een T-shirt van hem."

Formule 1

Als fotograaf Richard Tennekes arriveert, ontspint zich een gesprek tussen kenners. Tennekes wijst Willem op zijn Red Bull-schoenen en vertelt: "Vorig jaar ben ik nog bij de Formule 1 geweest. Vroeger heb ik pa Jos ook nog zien racen. Ik was een fan van Senna." Willem knikt. "Ah mooi, wil ik ook nog heen. Formule 1. Ik was ook fan van Nikki Lauda."willem4

Dan is er nog de muziek. Willem bezit een Wurlitzer-jukebox, met 4000 singles. Al snel klinkt "Wilt u een stekkie, een stekkie, een stekkie. Wilt u een stekkie van de fuchsia?", uit Ja Zuster Nee Zuster. "Die Wurlitzer heb ik nu negen jaar", zegt hij trots. "Ik wilde altijd al een hebben. Zo mooi hoe dat ouderwetse werkt, de kleur ook. Ik ben er gewoon wild van." Breed lachend vertelt hij over hoe hij de jukebox met zijn kameraad ophaalde uit Epe. In zijn Peugeot 307. "Hij kon er net in. We moesten de achterklep dicht doen met touwtjes."

Nog meer muziek in Museum Willem. Hij verzamelt oude radio's. Vijftien heeft hij er nu. "De oudste is 100 jaar oud. Ze doen het allemaal, heur." Platenspelers is hij ook dol op. Vooral die oude koffergrammofoons met 78-toerenplaten van bakeliet. Ook die doen het allemaal nog, zonder mankeren.

Team Flet'n

"Flet'n" staat op de deur van Museum Willem. Hij zit in Team Flet'n, dat activiteiten organiseert voor de flats in de Erfgenamen- en Drostenstraat. Stap je naar binnen, dan is het eerste wat opvalt: overal hangen klokken. Die verzamelt hij. De eerste kocht hij dertig jaar geleden voor 75 gulden. Een paardenklok. Een ander pronkstuk is een Franse comtoise van honderd jaar oud. Wat fascineert hem zo? "De klank, het slaan. De een heeft dit slagwerk, de ander dat. Ze zijn allemaal verschillend." De stoommachines moeten we ook niet vergeten. En antiek: tafels, kastjes. O ja, bloemen, vooral orchideeën. Muziekdoosjes. Bierviltjes. Stripboeken. "Mijn hobby's betekenen veel voor mij. Eigenlijk alles, zeg maar."