‘Best wel een beetje spannend!’ Met dat gevoel startten de 11 filmers van de Kamper Minikronieken de eerste trainingsdag (van 4 in totaal) in de Stadsgehoorzaal. Vooral het moment waarop duidelijk werd van welke verteller zij het levensverhaal in beeld gaan brengen, was extra spannend. De prettige en toegankelijke manier waarop docenten Masja de Roy en René Eijsink lesgaven, zorgde al vrij snel voor ontspanning.

Filmers Kamper Minikronieken
In een relaxte en open sfeer maakten de Kamper filmers kennis met de beginselen van interview- en filmtechnieken waar ze de komende maanden mee aan de slag gaan. Naast het geven van theoretische infomatie werd vanzelfsprekend geoefend met het maken van foto’s en filmpjes.

Wat is de juiste compositie? Hoe benut je het licht? Houd je voldoende rekening met de achtergrond? Hoe maak je iemand ‘klein’ of juist ‘groot’? En hoe bouw je een goed gesprek op? Hoe combineer je beeld met tekst om de spanning op te bouwen en de nieuwsgierigheid van de kijker op te wekken. De opbouw van een verhaal is uiteraard erg belangrijk. In de training werd hier dan ook volop aandacht aan besteed. Kortom, de eerste bagage voor onze filmers is aangereikt. Ze kunnen aan slag!

Afspraak met hun verteller

De komende week maken de filmers een afspraak met ‘hun’ verteller. Deze vertellers van uiteenlopende leeftijden hebben ieder een eigen levenskrachtverhaal. Dit zorgt voor grote verscheidenheid in de definitieve minikronieken.  In het eerste gesprek maken filmer en verteller kennis met elkaar. Dit gebeurt nog zonder camera. Na dit voorgesprek stelt de filmer een tijdlijn op met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de verteller. Deze tijdlijn is een belangrijke leidraad voor de filmer. Op basis hiervan bepaalt hij de vragen voor het interview. Dit gebeurt wel op camera. Daarnaast zijn er nog een of meerdere filmmoment(en) op locatie.

Al met al een intensief traject met als doel een productie te maken van maximaal 10 minuten. Aan onze filmploeg ligt het niet. Wat een enthousiasme en motivatie om tijdens de première een tiental schatten van minikronieken te kunnen laten zien. Omdat de vertellers dit verdienen en omdat onze Kamper filmers dit kunnen!
Iets waar ze zelf ook van overtuigd zijn: “Super om te doen. Een geweldig initiatief met allemaal mooie mensen. Ik doe hier graag aan mee", aldus een van de filmers.

Première met rode loper

De première vindt plaats op 21 februari in de Stadsgehoorzaal. Uiteraard met rode loper! Iedereen is hier van harte welkom!

Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van Kamper Minikronieken? Volg ons dan op Facebook.