Hij had een 7 op Nederlands op zijn eindlijst van de LTS. Voor Kampenaar Wilfred ten Have (51) leek er dus geen vuiltje aan de lucht. Totdat hij op zijn werk met een computer aan de slag moest: "Dat ding begreep mij niet. En ik hem ook niet." Door het lezen en schrijven niet bij te houden na school was Wilfred deze vaardigheid kwijt. HIj was een ´laaggeletterde´ geworden.

Tegenwoordig is hij taalambassadeur, nadat bij zijn taal- en digitale vaardigheden bijspijkerde bij Taalpunt in de Bibliotheek Kampen. Hij plakt posters, spreekt mensen aan, geeft advies en laat geen gelegenheid onbenut om het onderwerp bespreekbaar te maken. Daarom doet hij mee aan Minikronieken, een serie filmportretten waarmee de gemeente Kampen laat zien wat zij allemaal heeft gedaan met de aanpak Gezond In De Stad (GIDS). Dit is een landelijk programma voor wijken met sociale, economische en gezondheidsachterstanden.

"Zeg het gewoon"

Minikroniek logo 2017 FacebookTaalambassadeur Wilfred ten Have aarzelde geen seconde toen hem gevraagd werd zijn verhaal voor de camera te vertellen. "Alles wat ik kan doen om laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen, doe ik. Ik wil mensen graag helpen. En dit begint met: kom er voor uit, zeg het gewoon."
Zijn Minikroniek is één van de tien films die de deelnemers de komende maanden maken. Andere filmportretten gaan bijvoorbeeld over hoe het is om met weinig geld rond te komen, waarom iemand bij het Leger des Heils werkt of zijn huis openzet om samen met andere mensen te eten, over melkbusschieters in Brunnepe, het Flet'n Festival in IJsselmuiden en nog veel meer.

Verhalenhuis Kampen werkt in dit project samen met Minikronieken in Almelo. De deelnemers krijgen de komende maanden les van professionele filmmakers. De Kamper Minikronieken zijn voor het eerst te zien tijdens de officiële première in de Stadsgehoorzaal op woensdag 21 februari 2018

Gezond In De Stad

Met dit verhalen/filmproject wil de gemeente Kampen laten zien wat er allemaal gebeurd is bij de aanpak Gezond In De Stad (GIDS) de afgelopen vier jaar. Dit is een landelijk stimuleringsprogramma voor gemeenten waar gezondheidsachterstanden zijn. Kampen heeft extra aandacht gegeven aan de Flevowijk en Wortmanstraat, de Hanzewijk en Brunnepe, de Erfgenamen- en Drostenstraat in IJsselmuiden, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Financiën op koers (FINOK) en laaggeletterdheid.